Sosyal Medya

Güncel

Selahaddin E. ÇAKIRGİL: Bu ‘bağımlılık’ devam ederken, durmaz ‘bağımsızlık’!

Diyor ki:‘Türk sinemasında, alkol ve uyuşturucu madde üzerine bir dünya kurulmuş durumda. Set ortamlarında o kadar çok uyuşturucu madde kullanılıyor ki, inanılmaz!.. ’Ne olacak canım, herkes kullanıyor’mantığı hâkim.. Toplumun yozlaşmasında biz sanatçıların da payı var.. Sosyal ortamda hepimiz alkol alıyoruz. İyi aktör olmanın yolu setin bir kenarında sigaralık sarıp içmekten, bir barın köşesinde viski yudumlamaktan geçiyor algısı var.. Toplumu görmezden gelemeyiz, özenli davranmalıyız."



Geçen hafta, Ä°stanbul- Esenyurt’ta, ‘bağımlılık’ üzerine bir panel düzenlenmiÅŸ.. Devamlı iç veya dış siyaset konularıyla meÅŸgul olurken, sosyal hayatımızın diÄŸer konularının öneminin daha az olduÄŸunu sanmamalıyız.

Bağımlılık, bir hastalık halidir ve insanın arzularını, isteklerini iradî kontrolle engelleyemediÄŸi, irade dışı bir tutku hali olup, her konuda geçerlidir. DoÄŸru olmadığını aklımızla da kabul ettiÄŸimiz birçok hallerimiz vardır ki, onlardan kopamıyorsak, bunların herbirisini ‘bağımlılık’tır.

Ä°tiyad / bağımlılık denilince, toplumumuzda genelde sadece uyuÅŸturucu maddelere baÄŸlanmanın anlaşılması büyük bir yanlış..  Hattâ, yemekte bile ifrata kaçmak, kiÅŸiyi sonunda yemek yeme bağımlısı durumuna getirir. Onun içindir ki, tıka-basa yemekten men edildiÄŸimiz ve sofradan, henüz tam doymadan, gözümüz yemekte kalkmamızın tavsiye olunduÄŸu hadis ‘rivayet’leri vardır. O halde hiçbir ÅŸeyde ifrat ve tefrit durumuna düşmemek gerekir.

***

Sözkonusu paneldeki konuÅŸmacılardan birisi, ‘Yıllarca kola bağımlısıolarak yaÅŸadığını’ifade etmiÅŸ ve ‘Bir gün bırakmaya karar verdim. Bir yıl kadar önce baÅŸardım. Kola kaybetti, su kazandı. Suya bağımlıyım ÅŸimdi. Ä°nsan isterse kurtulabiliyor" demiÅŸ.. Evet, bağımlılık haline gelirse ‘su’ da bağımlılık yapan bir madde durumuna düşer. 

Bir diÄŸeri, ‘Ben de sigara bağımlısıydım. Bir gün sigarayı yere attım ve ayağımla ezdim. ’Sen beni öldürmeden, ben seni söndüreyim..’ dedim ve 35 yıl sonra sigarayı bıraktım..’ demiÅŸ..

Toplumun önde gelen insanlarının bağımlılık konusundaki görüşlerinin önemine deÄŸinen bir psikiyatri prof’u da,  ‘toplumda bilinen isimlerin bağımlılık hakkında konuÅŸması benim bir hekim olarak 24 saat anlatmamdan daha etkili olabilir.. Nitekim, Liverpool oyuncusu Muhammed Salâh, uyuÅŸturucu kullananlara,’Lûtfen gidin, tedavi olun!’ diye bir mesajı paylaşıncahastanelere baÅŸvurular yüzde 400 artmış..Hepimiz bağımlı adayıyız ve bağımlılık bir zevkle oluÅŸuyor. Zevki yok sayarsak ve sebeplerin içinden atarsak, gerçekten uzaklaşırız. Zevk, bu iÅŸin odağıdır" ifadelerini kullanmış..

***

Sanat gücünde performansını geliÅŸtirdiÄŸi ya da ‘zihni açtığı ve hayal gücünü daha bir harekete geçirdiÄŸi’ sanılan zehirli keyif verici maddelere bağımlılık /toksikomani ise, özellikle edebiyattan tiyatro ve sinemaya kadar, daha çok göze ve kulaÄŸa hitab eden gösteri sanatlarıyla meÅŸgul olanlar arasında revaçta..  Bu sanatlarla meÅŸgul olanlar genelde genç nesillere örnek oluÅŸturuyorlar.

İşte bu noktada, sosyal alarm çapında bir feryad ve itiraf yükseldi, sözkonusu panelden..

Asuman Dabak isimli bir oyuncunun söyledikleri üzerinde durulması gerekiyor.

Diyor ki:‘Türk sinemasında, alkol ve uyuÅŸturucu madde üzerine bir dünya kurulmuÅŸ durumda. Set ortamlarında o kadar çok uyuÅŸturucu madde kullanılıyor ki, inanılmaz!.. ’Ne olacak canım, herkes kullanıyor’mantığı hâkim.. Toplumun yozlaÅŸmasında biz sanatçıların da payı var.. Sosyal ortamda hepimiz alkol alıyoruz. Ä°yi aktör olmanın yolu setin bir kenarında sigaralık sarıp içmekten, bir barın köşesinde viski yudumlamaktan geçiyor algısı var.. Toplumu  görmezden gelemeyiz, özenli davranmalıyız."

***

Evet, bağımlılık, bu içten çürüme devam ederken, durmaz ‘bağımsızlık..’

***

‘Ebedî Åžeflik’ mi Cumhuriyet, müftü efendi?’

20 NisanCuma günü, Zonguldakdaki  Hz. Ali Camii’nde hutbe okuyan Müftü Yard. (K. T),Diyanet’in hutbe metninin dışına çıkarak,"PadiÅŸahlık yıkılınca,  yerine yeni bir yönetim sistemi gelecekti. Ya Cumhuriyet ya BaÅŸkanlık sistemi.

Atatürk, BaÅŸkanlık sistemi PadiÅŸahlıkla eÅŸdeÄŸer olduÄŸu için Cumhuriyeti seçti.. Åžimdi yeniden bir istiÅŸare edilip, bir sistem kurulacak. Size ve bize sorulacak. 90 sene sonra bir daha PadiÅŸahlığa dönecek halimiz yok."  buyurunca açığa alınmış.. N’apılsındı  yani..

Müftü Efendi! Halkımızın referandumdaki iradesiyle tercih ettiÄŸi BaÅŸkanlık sistemi, gerçek cumhuriyet rejimlerinde benimsenen bir yönetim sistemidir. Ama, söyler misin, bir çok temel ilkeleri 90 senedir dayatılan  ‘Ebedî Åžeflik’ düzeni halkımızın iradesiyle mi oluÅŸturulmuÅŸtu? Ve bu konuyu  minbere taşımak senin mi iÅŸindi?

kaynak: Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.